Yeme-İçme
Datça’nın biraz toprağa biraz denize bağlı bir mutfak kültürü var .Sofraların olmazsa olmazı badem. Denizi, sürü balıkları vermiyor ama çok lezzetli balıkları var.
Datça’nın geleneksel sayılabilecek yemekleri arasında keşkek ön sıradadır. Yaprak sarma, kısır geleneksel düğün sofralarında yerini alır mutlaka. İlginç adlarıyla Datça otlarıyla yapılan çaylar arasına Elmasçık, Narpız, Garağan, Sepsuyu, Karabaş, Isırgan sayılabilir. Sofraların olmazsa olmazı ise ünlü Datça bademiyle yapılan bademli incirdir.
Zeytin
Zeytin ilçenin bitki örtüsünün önemli bir kısmını oluşturuyor. Elde edilin zeytinden salamura zeytin yapılıyor ve yağ çıkartılıyor.Zeytinin pirinası da yakıt olarak kullanılıyor.
Güz Domatesi
Ülkemizin başka yörelerinde Kasım ve Aralık aylarında seralarda domates yetiştirilirken Karaköy, Kızlan, ve Emecik ovalarında aralık ayı sonuna kadar tarlalarda açıkta, hormonsuz lezzetli domatesler üretiliyor.
Datça Hurması
Datça hurması yarımadanın doğu kesiminde Eksera Vadi’sinde ve güney doğusunda Lindos Burnu ile Bozan Burnu arasındaki vadilerde ve koylarda yetişiyor. 10-12 m. hatta 15 m. uzunluğa erişebiliyor. Ekim-Aralık ayları arasında olgunluğa ulaşıyor.
Salyangoz Yemeği
Datça’da bir çok ilginç şey göreceğinizi söylemiştik. Bunlardan biri de yörede “Karavilla” denilen salyangozlardan yapılan yemeğin yılda bir kaç kez şifa niyetine yenmesi. Salyangozların mart ayına doğru topraktan çıkıp canlanan bitkilere doğru yürümesi ile başlayan salyangoz mevsimi “üç yağmurlara” kadar sürüyor. Datçalılar salyangoz yiyenin basur hastalığına yakalanmadığına, yakalanmış olanların da iyileştiğine inanıyorlar.
Sonbaharda yağan ilk yağmurlardan sonra karavillalar toplanır, yıkanır, kaynar suda yarım saat kaynatılır. Sonra sudan çıkartılır, kabuğu arka kısımlarının ortasından hafifçe kırılır,tekrar temiz kaynar suya konulur,haşlanır,sudan çıkarıldıktan sonra yıkanır.Pişirileceği tencereye yerleştirilir. Ayrı bir tavada salça,domates acı biber,maydanoz, soğan kavrulur, karavillaların üzerine
konulur. Karışım hafif ateşte biraz sarartılır, üzerine biraz kaynamış su ilave edilir ve yarım saat ile bir saat arası hafif ateşte pişirilip servis yapılır.
Damat Tatlısı
Türkiye’nin her yöresinde farklı tatlılar yapılır ama yer yer biraz farklılaşsa da en yaygın tatlılardan birisi kuşkusuz baklavadır. Datça’nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor. İki kat yufka bir kat badem döşenerek kat kat yapılıyor. Bol şerbet akıtılıyor üzerine. İsteyen üzerine biraz da tarçın serpiyor. Elbette margarin değil halis zeytinyağı ile. Damat tatlısı denmesi de düğün gecesi damat ile gelinin evine bırakılan yemeğin tatlısı olmasından.
Datça Bademi
Türkiye’nin en güzel ve lezzetli bademi Datça’da yetişir. Nurlu’su, Ak’ı, Kababağ’ı, Dedebağ’ı, Sıra’sı ve Diş’iyle çeşit çeşittir. En kalitelisi nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince,dişle kırılabileni dişli bademdir. Badem’in dış kabukları yeşil ve taze iken yenilenine Çağla denir. Şubat-Nisan arası çıkar. Meyhanelerde gezgin satıcıların tepsiler içinde buza yatırarak sattıkları iç badem Mayıs-Haziran aylarında içi olgunlaşmış bademin kabuğundan çıkarılmasıyla elde edilir. Temmuz – Ağustos aylarında ağacında dış kabukları açıldıktan sonra toplanan, güneşte kurutulup kabuklarıyla ya da kırılarak içi satılana da badem ya da kuru badem denir. Datçalılar kuru incirin içine bir ya da iki adet badem koyup fırınlıyor, adına bademli incir diyorlar ya da balla karıştırarak kavanozlarda ballı badem diye de sürüyorlar pazara.
Kekik Balı
Gelişmiş olan arıcılık, ilçenin önemli gelir kaynaklarından. Çam balı, harnup balı, kekik balı ve çiçek balı başlıca bal türleri olup, özellikle kekik balı en değerlisi olarak kabul görüyor. Özellikle Tatilinizin sonunda Datça’dan ayrılırken, badem ve bal çeşitlerinden, sevdiklerinize götürebilirsiniz.
Kekik
Doğada kendiğinden yetişen otlardan en yararlısından birisi de kekik. Yarımada üzerinde yetişen birçok çeşidi var. Tatları ile kokuları da farklı oluyor; mor kekik, peynir kekiği, incir kekiği, kara kekik, kadife kekik ve diğer çeşitleri. Yemeklerde kullanılan kekik ile çayı yapılan kekik aynı değil.
Bademli Tavuk Yemeği
Derisi alınmış tavuk göğsü doğranır. Soya yağı, soya sosu, mısır nişastasıyla ve özel hazırlanmış baharatlarla karıştırılıp bekletilir. Harmanlanan tavuk yanmaz tavada çok hızlı ateşte pişirilir. Pişen ete tavadan almadan hemen önce bal ve badem konulur. Servis ise zevke göre marul üzeri veya pilav üzeri yapılır.
Kara Sokkan Balığı
Datça yöresinde sevilerek yenilen 10-15 cm. küçük bir balık çeşididir. Unlandıktan sonra yağda kızartılarak salatayla servis yapılır.
Mürdümük Çorbası
Mürdümük (Mercimeğe benzeyen bitki), havuç, soğan, patates, et suyu, nane, kekik ile yapılan yöresel bir yemek. Mürdümükler ayıklanıp temizlendikten sonra iki bardak su ile tencerede hafif ateşte pişirilmeye başlanır. Biraz sonra içine iri kesilmiş soğan, havuç ve patatesler konulur. Püre haline geldikten sonra mikserle çırpılıp iki bardak su veya et suyu ilave edilerek tekrar kaynatılır. Başka bir kapta kavrulan yağ ve salça isteğe göre nane ve kekikle beraber çorbanın üzerine dökülerek servis yapılır.